Ne hagyjuk, hogy elvegye a kedvünket a főzéstől-sütéstől olyan apróság, mint az, hogy a receptek kiötlői vagy épp papírra vetői képtelenek egységes mértékegységrendszerben gondolkodni. Ha pedig még nem lenne elég az, hogy tipródunk a csésze és bögre közti különbségen, a helyzetünket fokozhatja az olyan meghatározások áradata, mint a teáskanálnyi és a csipet is.
A metrikus rendszerrel sok problémánk nem lehet, legalábbis akkor, ha általános iskola alsó tagozatában odafigyeltünk, mivel próbálja megtömni az agyunkat a tanító néni.
- 1 liter (l) = 10 dl = 100 cl = 1.000 ml
- 1 deciliter (dl) = 10 cl = 100 ml
- 1 centiliter (cl) = 10 ml
- 1 kilogramm (kg) = 100 dkg = 1.000 g
- 1 dekagramm (dkg) = 10 g
Amennyiben nincs mérlegünk úgy beskálázott mérőedényekkel is dolgozhatunk (pl. só, cukor, liszt, rizs esetében), bár a mérleg használatával mindig sokkal pontosabb eredményre számíthatunk. Bizonyos alapanyagok esetében rábízhatjuk magunkat a csomagolásra (pl. ha fél kiló túró kell, akkor vegyünk 50 dekás kiszerelést belőle). Időnként maguk a gyártók segítenek nekünk, így a sütéshez használt margarin csomagolásán is jelzik egyes márkáknál, mennyit kell a tömbből levágnunk, ha 15 dekát szeretnénk csak felhasználni.
Vannak olyan mértékegységek, amelyek már nehézséget okozhatnak, egyszerűen azért, mert ahány gyártó, annyiféle méret – ha például több evőeszközkészletből vannak kanalaink, egészen biztos, hogy más-más méretűek lesznek azok. A receptek általában a következő mennyiségeket használják:
- 1 mokkáskanál (mk) = 2 ml
- 1 kávéskanál (kk) / 1 teáskanál (tk) = 5 ml
- 1 evőkanál (ek) = 15 ml
A kanalak esetében van még a csapott és a púpozott kanál is (pl. cukor esetében a csapott evőkanál kb. 1,5 dkg, a púpozott evőkanál pedig 2 dkg). A „csapott” verziót úgy állítjuk elő, hogy például kés élével, spatulával eltávolítjuk azt a mennyiséget, amely túllóg a kanál szélein.
A különféle poharakkal-bögrékkel sem egyszerű a dolgunk:
- 1 pohár (poh) = 2 dl
- 1 csésze (csé) = 2,5 dl (régebbi receptekben a csésze még 1,5 dl is lehetett)
- 1 bögre (bgr) = 2,5 dl
A receptekben találkozhatunk még gerezd (fokhagyma), csokor (petrezselyem), késhegynyi meghatározással is, de feltűnhet a diónyi (vaj esetében kb. 3 dkg) és a tojásnyi (vaj esetében kb. 5 dkg) is.
Ha nemzetközi vizekre evezünk akkor szembetalálkozhatunk olyan mértékegységekkel is, amelyek számunkra igen egzotikusnak tűnnek (U.S., Imperial – U.K.), ám nem kell elkeserednünk, egyrészt vannak jó átváltó programok a neten (pl. itt), illetve rendelkezésre állnak táblázatok is, amelyek alapján magunk is kiszámolhatjuk, mennyi az annyi.
Száraz/Súlyra mért alapanyagok |
||||
|
|
Uncia Ounces |
Font Pounds |
Metrikus Metric |
1/16 teáskanál |
egy lehelletnyi, egy gondolatnyi |
|
|
|
1/8 teáskanál vagy kevesebb |
egy csipet vagy 6 csepp |
|
|
0,5 ml |
1/4 teáskanál |
15 csepp |
|
|
1 ml |
1/2 teáskanál |
30 csepp |
|
|
2 ml |
1 teáskanál |
1/3 evőkanál |
1/6 ounce |
|
5 ml |
3 teáskanál |
1 evőkanál |
1/2 ounce |
|
14 gramm |
1 evőkanál |
3 evőkanál |
1/2 ounce |
|
14 gramm |
2 evőkanál |
1/8 cup |
1 ounce |
|
28 gramm |
4 evőkanál |
1/4 cup |
2 ounces |
|
56,7 gramm |
5 evőkanál plusz 1 teáskanál |
1/3 cup |
2,6 ounces |
|
75,6 gramm |
8 evőkanál |
1/2 cup |
4 ounces |
1/4 pound |
113 gramm |
10 evőkanál plusz 2 teáskanál |
2/3 cup |
5,2 ounces |
|
151 gramm |
12 evőkanál |
3/4 cup |
6 ounces |
0,375 pound |
170 gramm |
16 evőkanál |
1 cup |
8 ounces |
0,5 vagy 1/2 pound |
225 gramm |
32 evőkanál |
2 cups |
16 ounces |
1 pound |
454 gramm |
64 evőkanál |
4 cups vagy 1 quart |
32 ounces |
2 pounds |
907 gramm |
Vannak konyhai mérlegek is, amelyek több mértékegységrendszerben számolnak és vehetünk konyhafelszerelési üzletekben komplett „cup”-sorozatot is, olyat, amilyet az amerikai konyhákban is előszeretettel használnak (1 cup = 240 ml, ám Ausztráliában, Kanadában és Dél-Afrikában 1 cup = 250 ml).
Figyelem, az alábbi táblázatban grammra átszámolt mennyiségek megközelítő értékek!
Alapanyag |
1 cup |
¾ cup |
⅔ cup |
½ cup |
⅓ cup |
¼ cup |
2 evőkanál |
liszt |
120 g |
90 g |
80 g |
60 g |
40 g |
30 g |
15 g |
liszt (szitált) |
110 g |
80 g |
70 g |
55 g |
35 g |
27 g |
13 g |
cukor (kristály) |
200 g |
150 g |
130 g |
100 g |
65 g |
50 g |
25 g |
cukor (por) |
100 g |
75 g |
70 g |
50 g |
35 g |
25 g |
13 g |
cukor (barna) |
180 g |
135 g |
120 g |
90 g |
60 g |
45 g |
23 g |
kukoricaliszt |
120 g |
90 g |
80 g |
60 g |
40 g |
30 g |
15 g |
(kukorica keményítő) |
|||||||
rizs (nyers) |
190 g |
140 g |
125 g |
95 g |
65 g |
48 g |
24 g |
zab (nyers) |
90 g |
65 g |
60 g |
45 g |
30 g |
22 g |
11 g |
só |
300 g |
230 g |
200 g |
150 g |
100 g |
75 g |
40 g |
vaj |
240 g |
180 g |
160 g |
120 g |
80 g |
60 g |
30 g |
növényi zsiradék |
190 g |
140 g |
125 g |
95 g |
65 g |
48 g |
24 g |
magvak (aprított) |
150 g |
110 g |
100 g |
75 g |
50 g |
40 g |
20 g |
magvak (darált) |
120 g |
90 g |
80 g |
60 g |
40 g |
30 g |
15 g |
kenyérkockák (friss) |
60 g |
45 g |
40 g |
30 g |
20 g |
15 g |
10 g |
kenyérkockák (szárított) |
150 g |
110 g |
100 g |
75 g |
50 g |
40 g |
20 g |
mazsola |
200 g |
150 g |
130 g |
100 g |
65 g |
50 g |
22 g |
Segédlet a leggyakrabban előforduló mennyiségekhez:
½ oz |
10 g |
6 oz |
175 g |
|
¾ oz |
20 g |
7 oz |
200 g |
|
1 oz |
25 g |
8 oz |
225 g |
|
1½ oz |
40 g |
9 oz |
250 g |
|
2 oz |
50 g |
10 oz |
275 g |
|
2½ oz |
60 g |
12 oz |
350 g |
|
3 oz |
75 g |
1 lb |
450 g |
|
4 oz |
110 g |
1 lb 8 oz |
700 g |
|
4½ oz |
125 g |
2 lb |
900 g |
|
5 oz |
150 g |
3 lb |
1,35 kg |
Egyéb szilárd anyagok átváltása:
- ½ stick (rúd, vaj) = 4 evőkanál (tbs) = ¼ cup = 2 ounces = 57 gramm
- 1 stick (rúd, vaj) = 8 evőkanál (tbs) = ½ cup = 4 uncia = 11,3 dkg
Folyadék vagy térfogat mértékegységek |
||||
1 pinch |
|
|
1/8 evőkanál |
|
1 teáskanál |
|
1/3 evőkanál |
5 ml |
|
|
1/2 fluid ounces |
|
1 evőkanál |
15 ml |
1/8 cup |
1 fluid ounces |
2 evőkanál |
29,573 ml |
|
Jigger, shot |
1 1/2 vagy 1,5 fluid ounces |
|
3 evőkanál |
45 ml |
1 cup |
8 fluid ounces |
1/2 pint |
16 evőkanál |
237 ml |
2 cups |
16 fluid ounces |
1 pint |
32 evőkanál |
474 ml |
4 cups |
32 fluid ounces |
1 quart |
64 evőkanál |
946,4 ml |
2 pints |
32 fluid ounces |
1 quart |
4 cups |
946 ml |
4 quarts |
128 fluid ounces |
1 gallon |
16 cups |
3,785 liter |
8 quarts |
256 fluid ounces vagy 1 peck |
2 gallons |
32 cups |
7,57 liter |
4 pecks |
1 bushel |
|
|
|
dash |
|
|
kevesebb mint 1/4 teáskanál |
|
Hosszúság átváltása:
- 1 inch (in) = 2,54 cm
Sütési hőfok átváltása:
A sütési hőfok átszámítása sem egyszerű. Ha számolni akarunk Celsius és Fahrenheit között, akkor:
- Celsius = (adott Fahrenheit fok – 32)*5 / 9
- Fahrenheit = (adott Celsius fok*9)/5 + 32 (másképp: °F = °C * 1.8000 + 32.00)
Vagy csak használjuk az alábbi táblázatot:
Gázsütő |
°F |
°C |
légkeveréses sütő °C |
1 |
275 |
140 |
120 |
2 |
300 |
150 |
130 |
3 |
325 |
170 |
150 |
4 |
350 |
180 |
160 |
5 |
375 |
190 |
170 |
6 |
400 |
200 |
180 |
7 |
425 |
220 |
200 |
8 |
450 |
230 |
210 |
9 |
475 |
240 |
220 |